Vissza
Ízek, tudás, élmények
hozzáadva: 2015.10.14.
Aranyló ősz, finom ételek, zamatos borok, érdekes programok – a nyári szünet után újraindul a Balatoni Kurzusok sorozata, s a Gyenesi Íz-lelőre is várják mindazokat, akik szeretnének egy felejthetetlen nappal gazdagodni.
 


Monitor konyhájából is ismert gasztroblogger, Somogyi Zoltán Max tavasszal indította el a Balatoni Kurzusok eseménysorozatot, amelynek célja, hogy a vidéken élők is megismerkedhessenek és kötetlenül beszélgethessenek olyanokkal, akik kiemelkedő eredményeket értek el a gasztronómia világában.
– A vakáció ellenére készülünk őszi programjainkra: a Nyitott Balaton vendégcsalogató rendezvényeihez csatlakozva várjuk vendégeinket – mesélte Max. – Szeptember 25-én Trombitás Tamás egykori képzőművész, az egyetlen Munkácsy-díjas borász lesz a vendégünk, a gyenesdiási Darnay-pincében beszélgetünk. Ő működteti a Mi a Kő éttermet, s a Káli-medencében készít borokat, amelyekből hozzánk is elhoz néhányat – szólt a borvacsoráról a gasztroblogger.
Másnap egész napos rendezvényre várják az érdeklődőket. A Gyenesi Íz-lelő hagyományteremtő szándékkal, széles körű összefogással formálódik.
– Mári nénje tepertős-babos káposztája, lángosgolyó, rác ponty – ez csak néhány finomság az ételek közül, amelyeket megkóstolhatnak vendégeink. A Karám büfé, a Piroska csárda, a Sportház, a Szent Ilona csárda, a Torony csárda és a Darnay-pince is csatlakozott a programhoz, amelynek megszervezésében a turisztikai egyesület is partner. Minden helyen háromfogásos degusztációs menüvel és borkóstolóval is várjuk a vendégeket (a gyerekeket szörpökkel), akiket műsorokkal is szórakoztatunk. Lesz, ahol gyerekeknek kínálunk programokat, lesz, ahol gitárzene, megint máshol tangóharmonikás fokozza a hangulatot. Egy belépőjegy megváltásával a vendégek maguk választhatják ki, melyik három helyszínen ízlelik meg a külön erre a napra összeállított ételsort és a hozzá kínált helyi vagy környékbeli nedűket. A helyszínek között lovas kocsi jár majd, amellyel a résztvevők egyik helyszínről a másikra juthatnak el – korlátozott létszámban – folytatta Max. – A nap a Darnay-pincénél zárul – itt napközben kézműves-bemutatók és -foglalkozások, érdekes beszélgetések is várják a közönséget, helyi termékek várják a kíváncsiakat, és fellépők is szórakoztatják a nagyérdeműt. Az est különleges programokkal ér véget, amelyeken egy esti belépőjeggyel azok is részt vehetnek, akik napközben nem kóstolták végig Gyenesdiás ízeit. Részleteket később árulunk majd el, elöljáróban csak annyit: lesz egy nem mindennapi, nagy közös koccintás, s a borospoharak hangját nem csak eközben hallhatjuk, majd fényt viszünk az éjszakába – mondta rejtelmesen az ötletgazda, fő szervező.
Több szálláshely is kínál kedvezményes csomagajánlatot a programhoz kapcsolódva, hogy még többen fedezzék fel Gyenesdiást, a település szépségét és értékeit, gazdag kultúráját és tradicionális ízeit.
– Október 3-án, szombaton Kovács Antal háromszoros magyar bajnok sommelier tart egész napos, több részből álló borkóstoló kurzust, ahol különleges, kézműves borokat is megízlelhetnek a résztvevők – szólt a lehetőségről Somogyi Zoltán Max.
A rendezvényekre előzetes bejelentkezés szükséges. A szervező hozzátette: a részvételi díjakat igyekeztek barátságosan kialakítani.
Még több információt a Balatoni Kurzusok Facebook-oldalán és hamarosan elkészülő honlapján lehet 

 

 


 
A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló intézkedések Irányító Hatóságának jóváhagyásával készült.