Így kezdődött – Balatoni kurzusok

Blogok, kurzusok, tanácsadás, gasztronómia. Vidéki konyha, tisztelet és hagyomány, egyszerűség és kreativitás – így vall magáról címszavakban Somogyi Zoltán Max, a Balatoni kurzusok szülőatyja.
Ismerkedjünk meg vele egy kicsit, s aztán az is hamarosan kiderül, hogy is indult útjára a Balatoni Kurzosok.
 
„Csodát ne várj. Főzünk, jókat beszélünk, megosztjuk a véleményeinket, és elmondom azokat a konyhai fortélyokat amiket én eddig tanultam, vagy tapasztaltam- írta első bejegyzésében a maxkonyhaja.hu oldalon jó néhány éve Max, a gyenesdiási gasztroblogger, s azóta már több ezer étel elkészítésének titkait osztotta meg látogatóival. A 2012-ben létrejött tanuljmegsutni.hu oldalon pedig még többet megtudhatunk róla:
 „A nevem Max, és lassan öt éve írom a Max konyhája című blogot . Sok recept született ez idő alatt, és sok minden történt velem/velünk. Az öt évvel ezelőtti kezdetkor nem gondoltam, hogy az út, amin elindultam hová is vezet. Sütöttem és főztem mindenfélét, de közben a kelt tészták iránti vonzalmam tovább nőtt. Imádok kenyeret, vagy más péksüteményt sütni. Sokat járok kézműves pékségekben, ahol az általam megálmodott receptből sütnek. Imádok a kelt tésztákkal dolgozni, és imádok erről beszélni is. Úgy gondoltam, kell erre egy olyan oldal, ami már letisztult, és célirányos. Legyen ez az oldal, és szóljon a sütésről. Lesz itt kenyér, de lesz sütemény is, de a nagy része az kelt tészta lesz, ez biztos.”
 
Max tehát süt, főz... de ez még nem minden: mára már igazi nagycsaláddá nőtte ki magát lekvárjainak kínálata: Meggyes Borcsa, Meggyes Csók, Alma Zsolt és sokak mellett a két legújabb „gyermek” Ribizli Piri és Ribizli Gizi... Zamatos gyümölcsök, illatos fűszernövények felhasználásával készülnek a tartósítószer-és adalékanyagmentes lekvárok, fűszerkeverék, mustárok és a különleges ecetek.  
 
Somogyi Zoltán Max gasztronómiai tanácsadóként is dolgozik és rendszeresen zsűriz települési főzőversenyeken. A gasztronómia világa magával ragadta... aztán jött az újabb ötlet, s megszületett a Balatoni Kurzusok sorozata.
 
Minden egy beszélgetéssel kezdődött...

Tavasszal kelt életre kelt a sorozat, melynek első programja a Kovács Antal háromszoros magyar bajnok sommelier által vezetett borkóstoló kurzus volt.

 

„A programsorozatot egy baráti beszélgetés hívta életre: milyen jó lenne egy boros tanfolyamon részt venni, de vidéken ritka és jobbára drága,  menjünk el valahova. Innentől gyorsan pörögtek az események.  Én bedobtam: inkább idehozom. Reggel írtam Kovács Antinak – örökös magyar bajnok sommelier, hogy mit gondol az ötletről. Megkapta a levelet és tíz perc múlva már hívott. Megbeszéltünk, alapoztunk, egyeztettünk. Délutánra már összeállt a Balatoni kurzusok alapja, másnap meghirdettük első kurzusunkat – a borkóstoló kurzust -  és a továbbiakat tervezzük. A környéken máris örömmel fogadták az ötletet és többen együttműködésükről is biztosítottak „- idézte fel a gasztroblogger.
 
A Balatoni kurzusok célja, hogy a vidéken élőknek is lehetősége legyen olyan érdekes, sikeres emberekkel találkozni, tőlük tanulni, akik értékeket teremtenek, saját márkát hoztak létre és kimagasló eredményeket értek el saját szakmájukban.
 Mottónk is erre utal: „Tanít az élet és a sikeres emberek!”
 
Szeretettel várjuk programjainkra!
 
 
 
 
 


 
A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló intézkedések Irányító Hatóságának jóváhagyásával készült.