Vissza
Ízes élet, színes élmények
hozzáadva: 2015.10.14.
Amikor az éppen csak leheletnyit édes vajas molnárkában rejtőző íncsiklandó sonkaszeletek és a lágyan ecetes hagyma íze különleges harmóniába fonódik, mikor a pohárban egy különleges rosé illata és színe csábít kóstolásra, s közben egy művészlelkű borász egy magát az őszinte konyha hívőjének valló gasztrobloggerrel beszélget, s közben jókedvű asztaltársaságban ül az ember, akkor úgy érezheti: kerek a világ. Ezt élhették át a Balatoni Kurzusok bormustrájának résztvevői a gyenesdiási Darnay pincében Trombitás Tamás és Somogyi Zoltán Max estjén. Másnap, a Gyenesi Iz-lelőn újabb élmények várták a vendégeket. S a programok folytatódnak...

Az egyetlen Munkácsy – díjas borász, Trombitás Tamás a köveskáli Mi a kő étterem tulajdonosa, szentbékállai borházából érkezett Gyenesdiásra, arra bormustrára, melyet Somogyi Zoltán Max gasztroblogger szervezett, az általa életrehívott Balatoni Kurzusok keretében. Már maga a helyszín, a Darnay pince is különleges: hiszen az 1644- ben épült boronapince pajtája adott otthont a borvacsorának, ahol Max ételei mellé a Káli-medencei borász kézműves nedűit kóstolhatták a vendégek. Az esten fény derült arra, hogyan érheti el egy évnyi működés után egy étterem a sokak által csak irigyelt elismerést: 11 pontot a világhírű Gault&Millau étteremkalauzban, vagy hogy milyen is a hordó nélküli bor. Szóba került az is, hogy mennyire fontos az önfenntartás, a termékek saját előállítása, úgy, hogy ne készítsünk olyat, amihez nem értünk, és hogy miért is lényeges a helyi beszállítókkal való kapcsolat, s milyen az őszinte bor- hiszen ezek is alapfeltételei voltak a sikernek.
(fotók itt: 
balatonikurzusok.hu/galeria) 

A közel teltházas, jó hangulatú est után másnap hat gyenesdiási étterem hívta tasztatúrára a vendégeket: a Gyenesi Íz-lelő napján degusztációs menüket kínáltak, bor-és pálinkakóstolókat tartotta, a helyszínek között pedig „ökodottó”- lovaskocsi járt. A nap megkoronázásaként a Darnay pincében egy nem mindennapi közös koccintáson szív alakot formáztak a résztvevők, majd a poharak énekeltek: a Glasso koncerten Varga Bence borospoharakon zenélt. Végül a Flame Flowers tűztánca varázsolta el a közönséget.

Akik mindezekről lemaradtak, azok se csüggedjenek: számos érdekes programot kínálnak a Balatoni Kurzusok eseménysorozat szervezői.

Október 3-án, Gyenesdiáson Kovács Antal örökös magyar bajnok sommelier tart egész napos borkóstoló kurzust, ahol – többek között – az is kiderül, hogy a bor miért is igényli a törődést és hogy mit is mit tehetünk azért, hogy legjobb formáját mutassa poharunkban. Az elkövetkezendő hetekben Keszthelyen, a Balaton színházban a koktélok, a kávék világával is ismerkedhetnek az érdeklődők, csodás és finom csokibonbonokat készítésének fortélyait leshetik el, s majd a karácsonyi ünnepi menühöz is kaphatnak ötleteket egy közös főzés keretében -s természetesen e rendezvényeken kóstolásra is lehetőség nyílik.

A Balatoni Kurzusok állandó helyszínén pedig ősszel újabb borvacsorára várják a vendégeket, s már a tavaszi Gyenesi Íz-lelő tervei is formálódnak.

 

BALATONI KURZUSOK A BALATON SZÍNHÁZBAN

Házigazda: Somogyi Zoltán Max gasztroblogger

 

Október 17. (szombat) 16.00

MIXELJÜNK - KOKTÉLBEMUTATÓ

Koktélok, fortélyok, bemutató és kóstolás – minden, ami koktél!

Vendég: Kiss György mixer oktató

Belépődíj: 3.500 Ft/fő

 

November 7. (szombat) 16.00

KÉR EGY FEKETÉT?

Kávébab, pörkölés, ízek és illatok, s a hab a kávén: a díszítés: baristáink megmutatják, hogy a kávé több, mint egy szimpla fekete. Kóstolási lehetőséggel is várjuk!

Vendégek: Perna Andor és Balogh Éva barista

Belépődíj: 3.500 Ft/fő

 

November 28. (szombat) 16.00

BONBON KURZUS GESZTENYÉVEL ÉS MAXAL

Mert szeretem a kereket, a szögletest, a hosszút, a rövidet, az édeset, a keserűt, az ideit, s a tavalyit: minden, ami csokoládé: készítsünk bonbonokat, melyeket aztán a résztvevők haza is vihetnek.

Belépődíj: 3.500 Ft/fő

 

Bérletvásárlási lehetőség a három rendezvényre: 9.500 Ft/fő

Jegy-és bérletvásárlás: 2015. október 12-től a Balaton színházban és a www.balatonikurzusok.hu oldalon.



 


 
A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló intézkedések Irányító Hatóságának jóváhagyásával készült.