Az egyetlen Munkácsy – díjas borász, Trombitás Tamás a köveskáli Mi a kő étterem tulajdonosa, szentbékállai borházából érkezett Gyenesdiásra, arra bormustrára, melyet Somogyi Zoltán Max gasztroblogger szervezett, az általa életrehívott Balatoni Kurzusok keretében. Már maga a helyszín, a Darnay pince is különleges: hiszen az 1644- ben épült boronapince pajtája adott otthont a borvacsorának, ahol Max ételei mellé a Káli-medencei borász kézműves nedűit kóstolhatták a vendégek. Az esten fény derült arra, hogyan érheti el egy évnyi működés után egy étterem a sokak által csak irigyelt elismerést: 11 pontot a világhírű Gault&Millau étteremkalauzban, vagy hogy milyen is a hordó nélküli bor. Szóba került az is, hogy mennyire fontos az önfenntartás, a termékek saját előállítása, úgy, hogy ne készítsünk olyat, amihez nem értünk, és hogy miért is lényeges a helyi beszállítókkal való kapcsolat, s milyen az őszinte bor- hiszen ezek is alapfeltételei voltak a sikernek.
(fotók itt: balatonikurzusok.hu/galeria)
A közel teltházas, jó hangulatú est után másnap hat gyenesdiási étterem hívta tasztatúrára a vendégeket: a Gyenesi Íz-lelő napján degusztációs menüket kínáltak, bor-és pálinkakóstolókat tartotta, a helyszínek között pedig „ökodottó”- lovaskocsi járt. A nap megkoronázásaként a Darnay pincében egy nem mindennapi közös koccintáson szív alakot formáztak a résztvevők, majd a poharak énekeltek: a Glasso koncerten Varga Bence borospoharakon zenélt. Végül a Flame Flowers tűztánca varázsolta el a közönséget.
Akik mindezekről lemaradtak, azok se csüggedjenek: számos érdekes programot kínálnak a Balatoni Kurzusok eseménysorozat szervezői.
Október 3-án, Gyenesdiáson Kovács Antal örökös magyar bajnok sommelier tart egész napos borkóstoló kurzust, ahol – többek között – az is kiderül, hogy a bor miért is igényli a törődést és hogy mit is mit tehetünk azért, hogy legjobb formáját mutassa poharunkban. Az elkövetkezendő hetekben Keszthelyen, a Balaton színházban a koktélok, a kávék világával is ismerkedhetnek az érdeklődők, csodás és finom csokibonbonokat készítésének fortélyait leshetik el, s majd a karácsonyi ünnepi menühöz is kaphatnak ötleteket egy közös főzés keretében -s természetesen e rendezvényeken kóstolásra is lehetőség nyílik.
A Balatoni Kurzusok állandó helyszínén pedig ősszel újabb borvacsorára várják a vendégeket, s már a tavaszi Gyenesi Íz-lelő tervei is formálódnak.
BALATONI KURZUSOK A BALATON SZÍNHÁZBAN
Házigazda: Somogyi Zoltán Max gasztroblogger
Október 17. (szombat) 16.00
MIXELJÜNK - KOKTÉLBEMUTATÓ
Koktélok, fortélyok, bemutató és kóstolás – minden, ami koktél!
Vendég: Kiss György mixer oktató
Belépődíj: 3.500 Ft/fő
November 7. (szombat) 16.00
KÉR EGY FEKETÉT?
Kávébab, pörkölés, ízek és illatok, s a hab a kávén: a díszítés: baristáink megmutatják, hogy a kávé több, mint egy szimpla fekete. Kóstolási lehetőséggel is várjuk!
Vendégek: Perna Andor és Balogh Éva barista
Belépődíj: 3.500 Ft/fő
November 28. (szombat) 16.00
BONBON KURZUS GESZTENYÉVEL ÉS MAXAL
Mert szeretem a kereket, a szögletest, a hosszút, a rövidet, az édeset, a keserűt, az ideit, s a tavalyit: minden, ami csokoládé: készítsünk bonbonokat, melyeket aztán a résztvevők haza is vihetnek.
Belépődíj: 3.500 Ft/fő
Bérletvásárlási lehetőség a három rendezvényre: 9.500 Ft/fő
Jegy-és bérletvásárlás: 2015. október 12-től a Balaton színházban és a www.balatonikurzusok.hu oldalon.